Bedste Bålfad 2024: Det skal du vide inden køb!

Det bedste bålfad til de lange og lune sommeraftener, kan være prikken over i’et, der sætter den perfekte stemning. Man kan selvfølgelig bruge et bålfad året rundt, men der er noget helt specielt ved og sidde udenfor i mørkede, med et glad godt vin i hånden og nyde flammerne der danser i mørket. Det og vælge det rigtige bålfad kræver lidt overvejelse, som jeg her i artiklen vil give indspark på. For hvad skal bålfadet være lavet af, hvilken form skal det have, og mange andre aktuelle spørgsmål, får du lige her, læs med!

Bedste Bålfad 2024: Det skal du vide inden køb!

🥇Dagens tilbud på bålfad

"Rundt låg til bålfad med håndtag. Låget kan anvendes til at kvæle ilden og desuden holde insekter og blade væk."

849 kr.

Det bedste bålfad til en sommeraften

Solen er på vej ned i horisonten, flammerne fra et bålfad danser let i mørket og skaber en helt unik stemning for jer omkring det. Kan du forestille dig sådan en aften?

Med et bålsted i haven får man blot en helt unik stemning, som ikke kan opnås på andre måder. Man kan selvfølgelig tænde op året rundt, men når vejret er lunt og vi ikke skal pakke os ind i vinterjakken er det trods alt bålfad sæson, og det er primært om sommeren. Et mildt forår eller lunt efterår går dog også ofte an, men sommeren er højsæson for optænding!

Måske du er gammel spejder, vil lære dine børn og tænde op i et bål eller af anden årsag påtænker og investere i et fad hvori der kan tændes op? Man er sikret et godt og stabilt bål i et bålfad frem for på jorden i et bålsted. Man har fin samling på brændet og det rutscher ikke rundt. Vælger man et bålfad med en stor diameter vil det også hjælpe på sikkerheden, da man ikke risikerer at bålet vælter ud på en stør græsplæne.

Et dekorativt bålfad på terrassen

Der er ingen tvivl om, at udover sin praktiske og umiddelbare funktion - vil et dekorativt bålfad på terrassen også se stilfuldt ud. Du kan måske placere lidt brænde flot opstillet i det når det ikke var i brug. Det vil blive bemærket, og hvis der er børn i hjemmet skal du nok blive spurgt og en optænding i fadet fra tid til anden.

Et flot bålfad gør bare oplevelsen lige lidt bedre. Nogen ønsker at det skal matche havemøblerne, fliserne, husmuren eller et fjerde element i haven. Der findes heldigvis bålfade i et hav af robuste materialer, som fint klarer alt vind og vejr.

Et lille bål i hjørnet på terrassen der er tændt, alt imens, at vinen hældes op og det hyggelige lys og flammernes varme omfavner jer. Det er hygge, dansk sommerhygge!

Et bålfads funktion

Udover og være en dekorativ genstand på enhver terrasse har bålfadet måske også en funktion, læs med!

Der findes et hav af forskellige bålfade online samt i diverse byggemarkeder rundt omkring i landet. De fleste har det overordnede samme udtryk, men der er ofte forskel på deres udfordring, størrelse (diameter), materialer, farver o.l. særtegn.

Med det store udvalg af bålfade fra alverdens butikker, vil man derfor nemt kunne finde en variant, der både er funktionel og designmæssigt matchers ens ønsker. Jeg vil vove den påstand, at man fint kan finde et der matcher alt lige fra fliser til havemøbler. Man kan tilmed få bålfade med låg og rist, så man kan lave mad eller skumfiduser over ild - mere herom senere!

Det handler derfor blot om og afsøge markedet for det bedste bålfad til ens behov og ønsker. Når det er fundet, kortet er svunget og det har fundet sin placering i haven, kan man begive sig ud i og lave mad over bål, riste skumfiduser eller måske blot nyde varmen fra flammerne eller lugten af ægte bål.

Når det kommer til et bålfads funktion kan det derfor være mange. Nogen hjem ‘glemmer’ og tænde op i det, hvorfor det blot er flot indretning på terrassen, og andre bruger det ofte til og lave mad over bål. Herudover har et bålfad også den åbenlyse funktion, at det kan skabe lys og varme.

Et sikkert bålfad

Et sikkert bålfad er et der betjenes korrekt og fornuftigt.

Markedskræfterne gør sig også gældende når det kommer til bålfade. Med en stor efterspørgsel, følger et stort udbud - af bålfade. Jeg har af flere omgange set et bålfad på tilbud i et byggemarked, online og for den sags skyld i det lokale supermarked, hvor man måske lige skulle have brugt lidt ekstra tid på designet, så det blev mere sikkert. Der findes derfor bålfade i mange former og varianter, bl.a.:

 • Høje og lave bålfade
 • Bålfade med og uden ben
 • Bålfad til græs med ben
 • Bålfad til fliser uden ben
 • Bålfad til grus uden ben

Man selvfølgelig godt stille et bålfad med ben på græs, grus og fliser, men et bålfad uden ben bør IKKE placeres på et stabilt underlag, som ikke tilpasser sig formen - eller for den sags skyld afleder varmen.

Bålfad uden ben på fliser og græs er NO GO!

Man kan sagtens stille et bålfad på ben på fliserne, men man må ALDRIG sætte et bålfad uden ben direkte på græs eller fliser.

Stiller man et bålfad uden ben på græs kan det svitse græsset og i værste fald starte ild i græsset. Stiller man et bålfad uden ben på fliser, kan det tilte, grundet sin runde bundform, og fliserne vil blive utroligt varme. Det er derfor et absolut og helt aldeles no go og placer en model uden ben på fliser, græs og en træterrasse for den sags skyld.

Det bedste bålfad er i min optik en model med ben. Uanset underlaget vil det alt andet lige kunne løfte flammerne lidt op og give en god sikkerhed. Man får også en bedre arbejdshøjde når der skal tændes op i bålfadet. En god højde er også vigtig hvis man vil kunne sidde nogenlunde fornuftigt omkring det og nyde flammerne og varmen herfra - måske riste skumfiduser over bålfad.

Bålfad på ben med trefod er populært

Man kan finde deciderede bålsæt hvor bålfad på ben er inkluderet samt gryder, pander og riste. I disse bålsæt får man ofte en trefod med, som sikrer en stabil arbejdsgang over flammerne.

Jeg har set flere gode tilbud online på de bedste bålfade med trefod, som var i et fornuftigt materiale.

Påtænker du og anvende fadet til madlavning vil et bålfad med trefod og rist være et must-have. Du kan eventuelt snuppe gryderne fra køkkenet, men vær’ opmærksom på, at flammerne med tiden vil afsætte sorte mærker på dem, som ikke kan komme af igen. Jeg taler her af erfaring! Brug derfor en billig gryde eller find et bålfadssæt hvor det er inkluderet.

En anden upside ved en trefod er, at børn og andre uopmærksomme personer lægger mærke til bålfadet og dermed ikke overser der.

Få sommerhygge med et bålfad i haven

Det har altid været hyggeligt med åben ild og bål i haven, og indendørs i en biopejs, gaspejs eller i en helt traditionel pejs med brænde.

Falder øjnene på flammerne, og går de i stå, vil man drømme sig lidt væk alt imens man hører de knitrende flammer i bålfadet danse. Bålet er i fadet, og hopper ikke op herfra, men uddeler varme og ægte sommerhygge til alle omkring det.

Vælger I et bålfad til haven på ben vil man ej heller skulle tænke over underlaget, da flammerne er løftet over jorden. Man skal dog altid være varsom med ild; så du må selvfølgelig ikke falde hen i din havestol med åben ild ved siden af!

Skab vinterhygge med et bålfad

Åbne dansende flamme i et bålfad er selvfølgelig ikke kun forbeholdt sommermånederne, men kan også fint bringe stemning til de koldere måneder på året.

Placér bålfadet midt i haven, tænd op og gå indenfor. Nyd flammerne fra stuen af, men hold altid øje med det - selvfølgelig. Den ultimative vinterhygge med åben ild i haven, kan selvfølgelig også opnås ved, at man tager lidt ekstra tøj på, finder et par varme tæpper og sætter sig udenfor med ild i bålfadet og nyder lyden fra gnisterne fra en havestol af.

Sommer eller vinter - det er ikke kun hyggeligt for voksne med et bål, men mindst ligeså meget for de små. Rist nogle skumfiduser, læs en god historie, find guitaren frem hvis I mestrer instrumentet eller nyd stilheden omkring jer og put jer sammen under et tæppe.

Bålfade i støbejern

Finder du det bedste bålfad i støbejern, som opfylder dine ønsker og behov til et bålsted er du godt på vej mod en evergreen udendørsaktivitet.

Det er nok ikke nogen hemmelighed, at bålfade i støbejern er nogle tunge nogen. Støbejern er et tungt materiale! Man skal dog nok aldrig bekymre sig om, at det flyver væk under en kraftig storm.

Et bålfad i støbejern bør placeres under et halvtag eller overdække det når det ikke er i brug. Du kan evt. blot pakke en billig presenning omkring det. Støbejern er ikke et rustfrit materiale hvorfor det med tiden vil begynde og få patina (rust).

Jeg selv er personligt vild med støbejern der har patina. Det giver et råt og lækkert look til din terrasse. Støbejern er desuden et nemt materiale og vedligeholde.

Er du på udkig efter et rundt bålfad i støbejern finder du et stort udvalg. Du skal sådan set blot tage stilling til hvor det skal placeres i haven og ellers finde et bålfad der passer i dimensionerne hertil.

 • Støbejern er ikke et rustfrit materiale
 • Flyver bestemt ikke væk i stormvejr (et bålfad i støbejern kan nemt veje 40 - 70 kg)
 • Fås i mange størrelser

Bålfade i stål

Bålfade i stål er populære og findes efterhånden hos stort set alle forhandlere.

Det der gør sig gældende for støbejerns bålfade, gør sig også gældende for stål bålfade. De kommer i mange forskellige farver, former og størrelser. Så uanset pladsen i haven eller på terrassen burde man kunne finde et match.

Man kan få trekantede bålfade i stål, som tilmed også ofte giver mulighed for en trekants rist. Man kan dog sagtens anvende en trefod med en rund rist henover en trekantet rist - man skal dog nok placere maden ‘indenfor rammerne’.

 • Fås i mange former, former og størrelser
 • Mulighed for tilkøb af riste til madlavning over bål
 • Et let bålfad (et bålfad i stål på 70cm vejer ca. 7 kg)

Et mobilt bålfad der kan flyttes

Ønsker man og flytte rundt på et bålfad i haven, bør man tage sig i agt for materiale og størrelse. Vælger man et bålfad i støbejern med en diameter på +60cm skal der formentlig to personer til og flytte det. Det vil veje godt til!

Vælger man derimod et bålfad i stål, som ofte er lidt tyndere i opbygningen - kan det nemt flyttes rundt i haven.

Vælger man et bålfad i et let materiale eller er man flere til og flytte det, kan man rykke rundt i haven alt efter hvor sol og læ er.

Mad over bålfad

Der findes tonsvis af bålfad opskrifter online for alle niveauer. Så hvad enten man er øvet grill-chef eller nybegynder vil man kunne finde materiale til det næste festmåltid.

Man kan f.eks. lave snobrød på en pind, riste skumdifuser, stege en pølse med pølsebrød o.l. grillretter.

Tager vinden til vil man have mulighed for og flytte bålfadet i læ for vinden. OBS! brug grydelapper eller anden beskyttelse og sæt dig på hug inden du tager fat i bålfadet - der skal ikke grilles hverken øjenvipper eller pandehår…!/

En bålfad grill fra Morsø Jernstøberi

Morsø er kendt for deres kvalitetsprodukter, og en eftertragtet sommervare. Morsø er også kommet med et bud på en bålfad grill, som mulighed traditionel grillning på et bålfad. Man kan derfor, når flammerne aftager, sætte en Morsø rist over bålstedet og begynde sin madlavning. Det er smart!

Bålfad på tilbud online, i byggemarkeder o.l. steder

Fra det øjeblik hvor solen kommer frem fra vinterhiet og helt frem til den igen aftager - er der sæson, og man kan derfor med garanti finde det bedste bålfad på tilbud hos en eller anden butik.

Bålfade kommer hele tiden på tilbud, og du vild derfor nemt kunne finde kvalitets bålfade til gode priser, specielt om sommeren! Finder du en model i det rigtige materiale og i den rigtige størrelse er det bare med og slå til. Du vil ikke fortryde det. Man vil altid opleve at der løbende kommer nye designs, men grundidéen bag et bålfads design vil forblive den samme.

Bålfad med prismatch

Mange online forhandlere gør sig i prismatch på bålfade, og andre varer i deres sortiment. Det betyder ofte, at man kan finde produktet til salg et sted og vise et tilbud fra et andet, og dermed få prismatch på varen.

Du kan bruge prismatch hvis du finder varen hos en forhandler du har tillid til, men denne måske ikke har den bedste pris på bålfade. Så kan du præsentere denne forhandler for det andet tilbud, og måske være heldig og få prismatch.

Det skal du være vide inden du køber et bålfad

Inden du investerer i et bålfad er der et par overvejelser du kan gøre dig. Man bør huske på, at der er tale om et møbel til haven, og ikke et møbel man behøver og tage indenfor efter brug eller når vinteren kommer. Det og kunne tænde op i et bålfad er hyggeligt året rundt.

Overvej materialet

Du bør derfor overveje hvilket materiale du ønsker bålfadet i. Uanset om man vælger et bålfad i støbejern der får patina eller en model i stål, vil de begge have godt af et havltag når det regner meget. De kan sagtens tåle og blive våde, men de får begge patina af vind og vejr.

Vær’ opmærksom på dræn

Det regner en helt del i Danmark, hvorfor det også er vigtigt og bemærke om ens bålfad eller det man overvejer og købe, har et hul i bunden, som dræn der kan aflede regnvand.

Er der ikke et hul i bålfadets bund, vil du være nødsaget til, og vende det på hovedet eller selv bore et hul til dræn af regnvand. Er du ikke meget for og bore i fadet vil du være nødsaget til og vende det på hovedet inden du skal tænde det hvis det har regnet. En model i støbejern er en tung krabat, som man ikke bare sådan lige vender rundt.

Mad eller ej

Vil du kunne lave mad over bålfadet? I så fald skal du huske og tilkøbe trefod, rist m.m. hvis det ikke er et bålsæt du har investeret i.

Konklusion: Det skal du være opmærksom på inden køb

Jeg vil selv personligt aldrig købe et bålfad uden hul i bunden til dræn af regnvand. Det handler vel i bund og grund om, at stille sig selv et par spørgsmål inden køb af bålfad:

 • I hvilket materiale skal bålfadet være?
 • Er der afløb i bunden af fadet?
 • Medfølger der trefod, rist m.m. til madlavning?

Jeg håber at mit skriv har sat tankerne i gang ift. køb af bålfad. Det er en beslutning du ikke vil fortryde!

Bedøm denne artikel
97 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 28. juli 2020.